TECHXTILE CHALLENGE

SIK SORULAN SORULAR

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya yabancı uyruklu 18 yaşını tamamlamış öğrenciler, mezunlar, araştırmacılar, akademisyenler, kamu veya özel kurum çalışanları, girişimci adayları, inovasyon yapan ekipler, start-up sahipleri veya kurucuları, özel şirketlerin sahipleri veya kurucuları bireysel veya ekip katılımı şeklinde “TechXtile Challenge”a katılabilir.
Hayır, bu program Ar-Ge Projeleri yarışması değildir. Yenilikçi fikir sahibi birey veya ekipler; fikir aşaması ve ürün/hizmet aşaması olmak üzere iki kategoriden birinde geliştirdikleri projeler ile yarışacaktır. Tekstil sektörüne herhangi bir değer ve katkı sağlayacak potansiyeldeki kişiler başvurabilir. Odaklanılacak alanlar için sitemizin nelere çözüm arıyoruz sekmesine bakmasını tavsiye ederiz.
TechXtile Challenge, fikir aşaması girişimci kategorisi ( level-up) ve ürün hizmet geliştirmiş girişimci kategorisi ( scale –up) olmak üzere iki ana kategoride başvuru almaktadır. Dolayısıyla şirketini kurmuş, fikir aşamasını geçmiş, ticarileşme ve ölçeklenme potansiyeline sahip ürün veya hizmeti geliştirmiş yarışmacılar Scale-Up sekmesinden başvurabilmektedir. Ayrıca, henüz fikir aşamasında olan yarışmacılarda, etkinliğimize katılabilir ve Level-Up sekmesinden projelerini yükleyebilmektedirler.
Yarışmaya, 18 yaşını tamamlamış herkes bireysel veya ekip katılımı sağlayabilir.
Başvuru yapan tüm yarışmacılar “Genel Girişimcilik Eğitimi” almaya hak kazanmaktadır. Ön elemeden geçen adaylar ve ardından finalist adaylar süreç boyunca sunulacak farklı eğitim ve mentorluklar almaya hak kazanır.
Amacımız, yarışmacılarımıza ihtiyaç duyabilecekleri eğitim desteğini sağlamak, mentorluk imkanları sunmak, networklerini geliştirmek ve böylece onların gelişimlerini desteklemektir. Yarışmacılarımız, ekonomimize değer katacak bir şekilde (ve farklı iş modelleriyle) ticarileşebilmesi programımız için önemli bir çıktıdır.
Bu yarışmayı geliştiren, uygulayan ve destek olan kurum ve kuruluşların en temel amacı yarışmacılara destek olmak ve sektörün büyük oyuncusu olan tekstil şirketlerinin, sektöre yenilik kazandıracak yarışmacılarla işbirliği ve sinerji yaratarak çalışabilmesine ön ayak olmaktır. Düzenleyen kurum ve kuruluşların ortaya çıkacak şirketlerden, satıştan, kardan, ticarileşmeden, fikri mülkiyet haklarından hiçbir maddi bir beklentisi veya talebi olmayacaktır. Amaç sektörde yenilikçi uygulamaların gelişmesini teşvik ederken, Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon ekosistemine katkı sağlamaktır.
Temel değerlendirme kriterlerinin şu çerçevede olduğunu söylemek mümkündür: Teknik anlamda yapılabilirlik, piyasa açısından satılabilirlik, yatırımcı açısından ölçeklenebilirlik, teknolojik ve/veya inovatif derinlik, uyumlu ve dengeli bir ekip anlayışı.Katılımcılardan doldurmasını beklenilen TechXtile Challenge şartnamesinde tüm değerlendirme kriterleri açıkça belirtilmiştir.
Teknoloji geliştiren ve inovasyonla uğraşan yarışmacıların sıkılıkla duyduğu kaygılardan biri “özgün fikrinin, yaptığı teknolojik geliştirmenin” çalınmasıdır. Pratik bunun çok doğru olmadığını, genelde fikirlerin birçok kişi tarafından zaten düşünüldüğünü, üzerinde çalışıldığını göstermektedir. Bu konuda yarışmacıların kendilerini rahat hissetmesi açısından programı yöneten ve uygulayan kurum ve kuruluşlar olarak fikri mülkiyet hakları konusunda gerekli hassasiyet gösterileceğinden emin olmanızı isteriz. Ancak yine de sizin açınızdan çok kritik olan bilgi veya geliştirmeyi arzu ettiğiniz düzeyde ifade etmenizi öneririz.
Şart değildir ancak girişim pratiği göstermektedir ki girişimcilik ve inovasyon çeşitli disiplinleri bir araya getiren bir ekip/takım ruhu gerektirmektedir. Bu açıdan dengeli bir ekibin varlığı siz yarışmacılar için olumlu sonuçlar verecektir. Başvuru aşamasında bireysel/ekip başvurusu ayrı olacak şekilde planlanmıştır. Eğer proje bir ekip tarafından oluşturulduysa başvuru sırasında lütfen “Ekip Başvurusu” seçimini yapınız.
Ödül almaya hak kazanacak Scale-Up kategorisinden seçilecek ilk 3 projeden 1’er kişi olması kaydıyla; lider proje sorumlusu veya varsa proje sorumlularından (diğer ortaklar) üniversitelerin endüstriyel tasarım/moda tasarımı ile ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma koşulunu sağlayan toplam 3 kişi (grup katılımı olması halinde başvuru koşullarını sağlayan Ek-3 Muvafakatname’de beyan edilen 1 kişi); şartnamede yer alan 5973 sayılı İhracat Destekleri 12 Hakkında ki Kararın Tasarım Organizasyonu Desteğine İlişkin Genelge’nin Yurt Dışı Eğitim Ve Yaşam Giderlerinin Desteklenmesine İlişkin Madde 5 ve Madde 6 kapsamında Yurtdışı Eğitim Bursu için başvuruda bulunabilir.